Razveži mašnu i kreni...

09:18


Koliko god verovali u čaroliju Deda Mraza (i ja sam jedna od vernih Deda Mrazovih obožavalaca, da budem iskrena), neće on doći tek tako, spustiti se niz odžak i izvaditi iz svoje velike torbe ono što ste poželeli.

Izađi iz ljušture zvane "čekam da se nešto lepo desi". Ne čekaj nego se uhvati u koštac sa onim stvarima koje te najviše plaše i gnječe. Deda u crvenom odelu će samo malo da te pogura, ostalo moraš sam. Ostaviće ti tek toliko ispod jelke da ti da podstrek za borbu. Naoružaj se strpljenjem i hrabrošću i kreni...

Veruj u sebe. Ne odustaj kod prve prepreke. Pronađi u lošem iskustvu zrnce dobrog. Zaroni u  najdublje okeane duše i izvuci se na površinu. Ispljuni vodu koja te davi i udahni duboko. Udahni život...Osuši mokro odelo koje te sputava da plivaš i izađi na obalu. Obuci osmeh. Izvadio ga je Deda iz džaka, samo treba da se raspakuje. 

Kreni prašnjavom stazom. Svojim koracima ćeš razgrnuti prašinu. Daviće te, ali gazi dalje. Razgrći rukama punim nade  i ljubavi trnovito korenje. Ostaće po neki ožiljak, ali brzo zaraste. Ima kod Dede u kutiji melema za rane, samo treba da odabereš pravi.

Ne očajavaj...Svaki kamen na koji razbiješ koleno kad padneš postaje mekši i manji, a tvoj svaki sledeći pad manje boli. Ne dozvoli da te težak ruksak zvani "život" svojom težinom pritisne na dno. Deda ti ga je ostavio da iz njega vadiš najbolje, da ga prazniš dižući sebe sa dna. 

Usudi se da osvojiš najvišu planinu. Ne posustaj na prvom proplanku misleći da je tu vrh. Kotrljaćeš se niz obronke jer vetrovi na planini najjače duvaju. Sačekaj da se oluja malo smiri pa nastavi. 

A kada se popneš na vrh, pogledaj iza sebe. Videćeš put kojim si prošao, videćeš predele za koje si mislio da su neosvojivi...i na dnu planine videćeš onu vodu iz koje si se izvukao, onu stazu kojom si krenuo, počupano šiblje, prokrčenu šumu...

Ne dozvoli da te sjaj zaslepi. Pogledaj dobro...Možda neko korača istim tim putem. Pruži mu ruku...Izvadi iz svoje torbe sujetu i baci je niz liticu. Neka se udavi u onoj istoj vodi iz koje si se izbavio. 

Tu na vrhu je nova jelka...Deda je opet napunio torbu i ostavio ispod nje sve ono što treba da raspakuješ za dalje. Ne plaši se...Razveži mašnu i kreni. 


Možda vam se svidi

0 коментара

Prijavi se

Dobijajte obaveštenja o novim tekstovima'

Grčki kutak

Grčki kutak

Učimo Grčki